Oporezivanje kladioničarskih dobitaka u Srbiji

Zakon o igrama na sreću Republike Srbije ima normative i smernice prilikom naplaćivanja poreza svim priređivačima istih. Između ostalih, i kladionice su obuhvaćene tim zakonom, i one su se suštinski pridržavale svega ali na način koji i nije u potpunosti pravilan.

Inače da pojasnimo da Zakon o igrama na sreću poznaje dve kategorije:

  • Klasične igre na sreću – među njima je sportsko klađenje, SMS lutrija, tombola, lutrija itd.
  • Posebne igre na sreću – igre koje se igraju u kazinima, u kojima pojedinac igra protiv kazina ili drugog pojedinca

Prema gore navedenom zakonu svaki dobitak iznad 11,344 dinara podleže plaćanju poreza na dobitak koji je 20%. To praktično znači da ukoliko pojedinac ima dobitan tiket na iznos on 15,000 dinara, jedna petina tj. 3,000 dinara bi trebalo da ide u budžet Republike Srbije. To i jeste slučaj ali je taj finansijski teret na sebe preuzela kladionica. Razlog za to je prilično jednostavan, a to je da kladionica ne želi da troškove prevali na klijente, jer bi to imalo negativan uticaj na obim poslovanja. Mnogi igrači ne bi želeli da igraju pod tim pravilima, ili bi pak izmenili strategiju klađenja. U svakom slučaju bilo bi manje novca u opticaju a to nikome nije cilj.

Serbia tax

Ipak prema nekim stručnjacima to stvara diskriminaciju prema drugim igrama na sreću, gde se dobitak igrača veći od navedene sume oporezuje, i tu se pre svega misli na loto i na ostale lutrije. Za sada nismo zvanično čuli da će se bilo šta izmeniti, tj. da će država uvesti obavezu da igrači plaćaju porez.

Bilo je nekih pokušaja da se taj minimum oporezivanja podigne na 100,000 dinara, ali ipak do dana današnjeg to nije promenjeno, tako da je u ovoj situaciji kladionica ta koja snosi troškove poreza.

Za veće dobitke koji se mere desetinama hiljada evra postoji dodatni porez. Ukoliko je Vaš dobitak prešao 2,729,304 dinara kolika je granica bila za 2019, u obavezi ste da prijavite isti Poreskoj upravu koja će dalje oporezovati razliku između limita i vašeg dobitka. Postoje dve varijante, i one se upotrebljavaju u zavisnosti o visine Vašeg dobitka.

  • 10% poreza – za dobitke do 4,941,288
  • 15% poreza – za dobitke preko 4,941,288

Da Vam pojasnimo, ne oporezuje se ceo dobitak, već samo razlika između istog i 2,729,304 dinara, tj. granice koja je propisana zakonom.

Pročitajte više o kockanju u Srbiji – Kladionice, saveti za klađenje i još mnogo toga!

U suštini je to je to kada pričamo o oporezivanju kladioničarskih dobitaka u Srbiji. Postoje neke indicije da će se zakoni menjati, ali opet kažemo, to je sve na nivou spekulacija, i za sada je situacija ovakva.

reklame 1xbet